Vilken mat är bra för tänderna? 

Att vi ska borsta tänderna varje morgon och kväll för att undvika karies och hålla våra tänder rena och fina vet de flesta. Vi vet dessutom att de flesta av oss har behov av att använda tandtråd och tandblekning hemma. Hur många som faktiskt gör det är en annan fråga. De flesta av oss borstar tänderna regelbundet. Det vi kanske inte vet lika mycket till mans är att olika kost gör att angreppen på våra tänder blir olika stora. Det finns absolut kost som är sämre för tänderna och det ska vi prata om här under. Vilken kost är sämst för tänderna helt enkelt? 

Tobak är förödande 

Det går kanske inte in under begreppet kost men vi nämner det ändå för att det står ut när det kommer till tandhälsa, tobak är katastrofalt för tandhälsan. Både snus och cigaretter kommer att ge dig missfärgade tänder. Bryr du dig väldigt mycket om dina tänder och hur de ser ut samtidigt som du är rökare eller snusare bör det första steget vara att sluta med denna ovana. Utöver detta så är sockret det sämsta för tänderna. Sockret ombildas inne i din mun till syra när det kommer i kontakt med bakterier inne i munnen och denna syra fräter sedan på dina tänder och du riskerar att få karies. Därför är allt som innehåller mycket socker också det sämsta för dina tänder. Om du äter mycket socker på en gång så är det inte lika dåligt som att gå och småäta hela tiden. Om du har ett stort intag av sötsaker som glass och godis kan du därefter borsta tänderna och lindra kariesangreppen. Småäter du hela tiden så är angreppet av syra på dina tänder konstant och det kommer att göra större skada. Saliven hjälper till att reparera skadan på tänderna från syran men om du småäter hela tiden så hinner inte saliven att arbeta och skadan blir större och större. 

Sura varor är sämre 

Allt som är surt bidrar till frätskador på tänderna. Sura ämnen är ett av få ämnen som är tillräckligt starkt för att kunna fräta sönder emaljen på dina tänder. Emaljen är det yttersta lagret och faktiskt kroppens starkaste beståndsdel. Om du äter något som är väldigt surt så bör du därför tugga sockerfritt tuggummi ungefär 15 minuter efter att du har ätit. Tuggummit kommer att öka salivproduktionen i munnen och det i sin tur hjälper till att stöta bort det sura och frätangreppet. Om tandvävnad försvinner kan det aldrig komma tillbaka så se till att ta hand om dina tänder. Fluor hjälper till att rensa bort sura ämnen.