Se över taket innan försäljningen 

Planerar du att sälja villan? Då är det klokt att se över taket för att få ut så mycket som möjligt i vinst. Ett snyggt och väl omhändertaget tak har stor inverkan när vi köper hus. 

Sälja huset 

Om du ska sälja ditt hus finns det några saker som du kan göra för att öka dess värde: anlägga en pool, renovera kök och badrum, bygga ut, ha jordvärme och ha ett välskött tak. Planerar du att sälja huset inom 1-5 år är det klokt att värdera huset och se vad du kan göra för att få bättre vinstmarginal. Husets tak är inte det första som spekulanter faller för. Däremot kan ett dåligt tak vara avgörande för att de tackar nej eller att ingen vill betala så mycket som du skulle vilja få ut. Till syvende och sist är det husets struktur från takläggare göteborg, grund, stomme och tak som är det viktigaste. 

Gör en takinspektion 

Det bästa är att anlita en takläggare som får inspektera taket. Inte bara inför en försäljning, utan återkommande så att du vet att ditt hustak är i gott skick. Som husägare är det klokt att regelbundet kasta ett öga på taket för att upptäcka skador, lösa pannor eller om vindskivorna behöver målas om. Men det räcker inte för att verkligen vårda taket. En specialist behöver klättra upp på taket och verkligen inspektera det, särskilt om det hunnit vina rejäla stormar sedan en takläggare var uppe på taket sist. 

Lägg om taket 

Att lägga om taket är initialt en stor kostnad, men kommer vid en försäljning att bära sig. I annat fall måste du sälja till billigare pris och du får per automatik även förre spekulanter. Med ett bra tak, helst med solpanel, kommer fler vara intresserade av huset. Ju fler spekulanter, desto mer trissas priset upp. Om taket inte behöver läggas om kan du tvätta taket. Att tvätta taket hjälper också för att taket ska hålla längre. Be din takläggare att fixa iordning allt som bör göras, så kan du skriva med det i annonsen. 

Attraktivt tak 

Det finns tak och så finns det snygga tak som står ut. I Sverige är funktionalitet i fokus och det är ju bra ur en aspekt, men taken ser likadana ut. Om du gör en utbyggnad kan det vara värt att tänka över taket för att ge huset ett lyft. Detsamma gäller ovanför ett burspråk. Du kan också bygga ett lusthus och be din takläggare göra taket som ett torn. Då kommer lusthuset att lyfta hela tomten och intresset för din bostad vid en försäljning.