Tänk på det här när du ska rengöra taket

Om du vårdar ditt tak då och då kommer det hålla längre. Taket ser fräschare ut och ni kan vänta längre med att investera i att lägga om taket helt och hållet. Här är några tips för den som vill rengöra sitt villatak.

Vilka tak vi menar

När vi nu skriver om att rengöra och vårda tak är det framför allt takpannor av sten och betong vi menar. En takläggare kan antingen vara specialiserad på plåttak eller på tak av sten och tegel. Givetvis finns det också generalister men säkerställ att den takläggare du rådfrågar har kunskap om och erfarenhet av den sortens tak ni har.

Vem kan rengöra taket?

Oftast tar man hjälp av en takläggare för att behandla taket. Det kan också vara en takvårdare ni får hjälp av. Det är i princip en takläggare som enbart arbetar med att rengöra tak och vårda tak. Du skulle kunna bege dig upp på taket själv också men många undviker det med tanke på riskerna med den höga höjden.

När det är dags för takvård

Om du har ett tak med tegelpannor bör det ha en livslängd på minst 30 år. Om du redan efter tio år gör en behandling kan taket hålla bra mycket längre, ibland ända upp till 50 år. Klimatet där ni bor och läget för huset påverkar takets livslängd. Hård vind, regn, kyla och variation av i väderlek sliter mest på taket.

Vad innebär en rengöring?

Det du vill göra är att ta bort beläggning som alger och mossa från takpannorna. När de är helt rena kommer man också att behandla med en slags impregnering. Den gör att taket tål vind och vatten bättre eftersom väta stöts bort.

Skydda taket

Om man vill maximera takets livslängd kan man skydda taket på ett ovanligt och kreativt sätt. Installerar ni solceller på taket kommer de att täcka och skydda taket från påfrestningar. Därmed håller taket längre samtidigt som ni producerar egen el. Prata gärna med en kunnig takläggare om saken innan ni genomför en installation.

Solceller och tak

Värt att nämna är att solceller bör installeras på tak som är i gott skick. Det blir både dyrt och omständligt att ta ner solpanelerna för att byta tak ett par år efter installationen. Säkerställ att den som monterar solpanelerna vet hur man hanterar ert tak. Ni vill att monteringen görs slarvigt så hål i taket gör att det läcker in vatten.