När det är dags för takläggning

Taket är det viktigaste på ett hus. Det som håller allt annat tort och välbevarat. Ett tak som läcker förstör inredning, väggar, golv och mycket mer. Därför är det så viktigt att se till att taket är fräscht och helt.

Se över ditt tak

Hur vet du då om ditt tak är helt eller trasigt? Först kan du helt enkelt titta på taket, hur ser det ut, ser det bra ut, gammalt, fullt av mossa eller hur verkar det? Har du haft några läckor inomhus? Några tecken på vattenskador? Vet du när taket senast lades om?

Om du misstänker att taket inte är helt ok så är det dags att ta dit en firma som ser över hur det ser ut. Fråga runt bland vänner och grannar om de kan rekommendera något företag. Vet du ingen kan du kolla runt på nätet och försöka hitta något företag med goda vitsord.

Olika sorters tak

Det finns flera olika sorters tak.

  • tegelpannor
  • betongpannor
  • papp
  • plåt

Tegeltak och tegelpannor är bland de vanligaste taken i Sverige. Lertegel är gjort av naturmaterial som har använts i tusentals år. Det har lång livslängd och låter taket andas.

Betongpannorna är tillverkade av sand, vatten och cement och finns i flera olika färger. De är tåliga och passar bra i det svenska klimatet.

Det kan räcka med att byta några enstaka pannor eller så behöver hela taket läggas om.

Papptak är kostnadseffektivt, men det är otroligt viktigt att pappen är korrekt ditsatt så det håller tätt inför din takläggare stockholm besökstid. Plåttak är lättskötta och har längst hållbarhet.

Garanti

Se till att företaget som lägger ditt tak lämnar garanti på materialet till taket.

När det gäller det utförda arbetet har du som konsument 10 års reklamationsrätt enligt konsumenttjänstlagen (1985:716). Enligt lagen har du ett starkt skydd som även gäller på följdskador som har uppstått på grund av felaktig montering och installation.

Offert

När du ska byta tak kommer takläggaren hem till dig och tittar på ditt tak för att sedan lämna en offert på vad det kommer att kosta att byta det. Besöket är vanligtvis kostnadsfritt. När du har fått offerten ska du vara noga med att se till att du får ett fast pris så du vet vad takbytet kommer kosta.

Välj en takläggare med gott rykte

Det är viktigt att du hittar en seriös takläggare med gedigen erfarenhet som köper material med kvalitet. De måste handla från etablerade leverantörer med kvalitetssäkrade produkter. Hittar du en bra takläggare så vet du att något av det viktigaste på ditt hus ligger i säkra händer!